Nieuw

Hoe je thuis een philodendron kunt laten groeien

 Hoe je thuis een philodendron kunt laten groeien


Philodendrons worden vaak gebruikt om appartementen te versieren. Ze zijn pretentieloos en groeien snel met minimaal onderhoud. De bladeren zien er erg origineel uit. De verscheidenheid aan zelfgemaakte soorten zorgt voor een groen eiland dat perfect is om te ontspannen na een dag hard werken.

Beschrijving van de plant

Philodendron is een geslacht van meerjarige evergreens uit de aroid-familie. Beschreef ongeveer 900 soorten die in de natuur voorkomen, hybriden niet meegerekend die zijn gefokt. Het thuisland van de philodendron zijn de tropische regenwouden van Zuid- en Midden-Amerika, eilanden in het Caribisch gebied. Er zijn er vooral veel in Mexico. Vanuit deze gebieden brachten zeevarenden ze naar Australië, Oceanië en Zuidoost-Azië, waar nieuwe soorten ontstonden.

Monstera is een naaste verwant van de philodendron.

Er zijn twee groepen philodendrons: lianen en niet-lianen, die boomachtige vormen worden genoemd.​De meeste planten van de tweede groep zijn groot en hebben allemaal gekerfde bladeren. Daarom is het moeilijk om ze in een kamer te kweken; ze zijn meer geschikt voor de hallen van openbare gebouwen of voor een kas.

In hun natuurlijke omgeving groeien philodendron-lianen in lengte tot 200 meter of meer.

Letterlijk vertaald uit het Grieks betekent "philodendron" "liefhebbende boom". Dit is een volkomen eerlijke karakterisering. De meeste zijn epifytische klimplanten die boomstammen gebruiken als ondersteuning. Tegelijkertijd lijdt de "eigenaar" niet.

Er zijn veel meer philodendrons in de natuur dan in gevangenschap

Om zich aan stammen te hechten, laten philodendrons korte, dunne luchtwortels los die bedekt zijn met kleine haartjes. Andere luchtwortels, langer en dikker, worden door de plant gebruikt om voedsel en vocht op te nemen.

Als er geen boom is in de buurt van de plaats waar het zaadje is uitgekomen, krult de philodendron over de grond. Maar niet in een willekeurig gekozen richting, maar gericht op de dichtstbijzijnde schaduw. Dit is hoe de plant "leert" over de locatie van iets dat als ondersteuning kan worden gebruikt. Totdat de philodendron het doel bereikt, worden lange internodiën gevormd. Dan trekken ze scherp samen en worden ze dik.

Een niet-ondersteunde philodendron is een stevig bladtapijt

Boomachtige philodendrons zijn gemakkelijk te onderscheiden van andere aroids. Op planten zijn bladeren van twee soorten in een strikte volgorde gerangschikt. De eerste is vergelijkbaar met een schaal, bedekt de tweede, gelegen op de bladsteel. Naarmate de plant rijpt, vallen de bladeren geleidelijk af, waardoor een kale stengel achterblijft.

Bij volwassen planten zijn sporen van gevallen bladeren duidelijk zichtbaar op verhoute stengels

De vorm van de bladeren is zeer divers - eivormig, geveerd, hartvormig, ovaal, pijlvormig, waaiervormig. Ze voelen dicht aan, zijn leerachtig en bevinden zich op lange bladstelen. In natuurlijke omstandigheden kunnen de bladeren meer dan 2 m lang worden. Bovendien kunnen jonge en oude bladeren aan dezelfde plant compleet van elkaar verschillen. Dit leidde ertoe dat het nog steeds niet mogelijk is om het exacte aantal soorten philodendrons te bepalen.

Philodendron-lianen verschillen in vorm en kleur, evenals de grootte van de bladeren.

Ook de kleur van de bladplaat varieert aanzienlijk. Maar beneden is het altijd lichter dan boven. Philodendron bloeiwijze is een oor tot 20 cm lang, gewikkeld in een doorlopende bloemblad-sprei. De kleur is gevarieerd, maar steevast tweekleurig. Witte, gelige, scharlakenrode kleur wordt herhaald. Na de bloei rijpen de bessen.

Het is bijna onmogelijk om thuis een philodendron te laten bloeien.

Bepaalde delen van de bloeiwijze kunnen worden verwarmd tot temperaturen die 10–12 ° C hoger zijn dan de omgevingstemperatuur. Het mechanisme van dit fenomeen is voor plantkundigen nog steeds onbegrijpelijk.

Op de bloeiwijze van de philodendron zijn de bloemen in strikte volgorde gerangschikt

Philodendron heeft een gunstige invloed op de sfeer in de ruimte waarin hij staat. De plant geeft vluchtige fytonciden af ​​die de lucht zuiveren van veel pathogene microben en bacteriën. Dezelfde stoffen hebben een positief effect op de gezondheid van degenen die in het appartement wonen, vooral bij hart- en vaatziekten en problemen met de bloeddruk.

Voer werkzaamheden met de philodendron alleen uit met handschoenen. Zoals alle aroïden bevatten de bladeren, stengels en scheuten van de plant een dik, zuur sap van witte kleur. Als het in contact komt met huid of slijmvliezen, kan deze stof ernstig verbranden. Bewaar philodendron-potten om dezelfde reden buiten het bereik van kinderen en huisdieren..

Welke soorten kunnen thuis worden bewaard

Philodendron is ideaal voor tuinieren in huis. Maar dit geldt niet voor alle soorten, maar alleen voor diegenen met geschikte maten. Sommige planten passen gewoon niet in het appartement. Maar ze zien er geweldig uit in kassen en lobby's van grote gebouwen.

Tafel: Philodendron-speer, klimmen, Xanadu en andere populaire variëteiten

Naam van de variëteit van philodendronOmschrijving
Lansvormig of huiselijk (domesticum)Liaan met heldergroene glanzende pijlvormige bladeren van 35-40 cm lang, groeit snel en gemakkelijk, heeft ondersteuning nodig.
Blozen (erubescens)Liana is ongeveer 1,5 m lang. Nieuwe bladeren en bladstelen hebben een roodachtige tint, met de leeftijd worden ze olijfgroen. De lengte van het blad is 15-20 cm.Is de basis voor meer dan 20 kweekhybriden​De meest voorkomende zijn Red Emerald (compacter dan de ouder), Burgundy (wijnrode bladeren zelfs bij volwassen planten), Medusa (felgele bladeren contrasteren prachtig met scharlaken bladstelen en stengel).
Klimmen (vastklampen) of scherphartig (scandens)De scheuten zijn dun, tot 2 m. De bladeren zijn hartvormig. De lengte van het blad is 12-15 cm, zelfs tegen de achtergrond van soortgenoten valt het op door zijn bescheidenheid.
Geschubd (squamiferum)Kenmerkend is de aanwezigheid van een stengel die met de jaren verhout wordt. Bij jonge planten is het roodachtig. De bladeren zijn gesneden, met roodbruine aderen. De bladstelen zijn wollig. Luchtwortels staan ​​meestal in de kinderschoenen.
Sello of Zello (selloum)De steel is hoog (ongeveer 2 m), recht. De plant lijkt op een boom. Bladvorm - pijlvormig, ontleed. Lengte - 85-95 cm.
SodiroiDe vorm van het blad lijkt op een hart. Lengte - 18-20 cm Aan de bovenzijde van de bladplaat bevinden zich willekeurig witachtig groene vlekken met een onregelmatige vorm. Philodendron Sodiro wordt vaak verward met de versierde philodendron​De schaduw van de vlekken op de bladeren is nagenoeg hetzelfde. Maar de bladplaat van de versierde philodendron is veel donkerder en het patroon is duidelijker. Philodendron Sodiro heeft een wazig patroon.
Warty (verrucasum)Klimplant met zeer decoratief hartvormig blad. De bladstelen zijn helder paars of karmozijnrood. Het blad voelt fluweelzacht aan, met vlekken van een oude bronzen tint. Lichtgroene strepen lopen langs de zijaders.
Elegant (elegans) of nauw ontleed (angustisectum)De steel is dik. Bij volwassen planten - minimaal 8-10 cm in diameter. Er is geen vertakking. Jonge bladeren zijn bleekgroen, lancetvormig, met zichtbare inkepingen (ongeveer 20 cm lang). Volwassenen zijn ongeveer drie keer zo groot, eivormig, ontleed.
Zwart en goud (melanochrysum)Klimplant met dunne, gemakkelijk te breken scheuten en korte internodiën. Lengte - ongeveer 10 cm, daarna nemen ze 7-8 keer toe, de vorm verandert in lancetvormig. De bladplaat is bronszwart, langs de nerven en langs de rand is er een smalle bleekgouden (bijna witte) rand. Aan de onderkant blijft een roodachtige tint achter. Het groeit erg langzaam. Het is problematisch om deze soort thuis te kweken.
Lobulair (laciniatum)De bladeren zijn qua vorm vergelijkbaar met de punt van een speer, ontleed. De lengte van het blad met bladsteel is ongeveer 45 cm.
LisemanniiGrote bladeren (tot 40 cm lang). De bovenzijde van de bladplaat is bedekt met willekeurig geplaatste groenachtige, witte en grijsachtige strepen en vlekken.
Marcius (martianum) of cannoliTen onrechte Martin's philodendron genoemd. Kenmerkend is een extreem korte of ontbrekende stam. Bladeren zijn groot (55-60 cm) dik, leerachtig, heel.
Versierd (ornatum)Hierboven is de bladplaat bedekt met een licht grijsgroen patroon. Bladsteel met kleine gezwellen, alsof in wratten. Deze variëteit wordt vaak verward met epipremnum (scindapsus)​Beide planten behoren tot de aroidfamilie, maar het sap van de philodendron heeft een karakteristieke harsachtige geur die afwezig is in de scindapsus. Philodendron-blad is zachter en gemakkelijk in een buis te rollen.
Eichler (eichleri)Liaan met zeer grote (ongeveer 1 m lang en ongeveer 60 cm breed) pijlvormige bladeren.
Dubbelgeveerd (bippinatifidum)Klimmen van wijnstokken. De bladeren zijn smal, maar lang (tot 90 cm), pijlvormig, geheel of in 10 of meer lobben gesneden, groen. De stam is kort en dik.
Gitaar (panduriforme)Een liaan die tot 2 meter hoog wordt en daarom ondersteuning nodig heeft. De bladeren zijn diep gelobd, hebben een karakteristieke "taille", vergelijkbaar met een gitaar.
XanaduEen boomachtige plant waarvan de ontleedde bladeren in natuurlijke omstandigheden 1,5 meter lang worden.
Klimop (hederaceum)Afhankelijk van de omstandigheden kan het er compleet anders uitzien. Jonge bladeren voelen wollig aan, met een roodachtige tint eronder. Als je de bloem verticaal laat groeien, verdwijnen deze tekenen.
Druppelhoudend (guttiferum)Kruipende klimplant met kleine (12-15 cm) langwerpige bladeren met een scherpe punt. Indien gemaakt om verticaal te groeien, zullen de bladeren in grootte verdubbelen.In de binnenbloementeelt zijn de meest voorkomende hybriden die ervan zijn afgeleid Cobra en Lemon Lime (ook bekend als Goldie Lock) met een helderdere kleur van bladeren en patronen.
KeizerroodKenmerkend is een dikke steel met korte internodiën. De bladeren, die erg atypisch zijn voor philodendrons, vormen een rozet met een diameter van ongeveer 1 m. Hun kleur is donkerrood, bijna wijnachtig.Er is ook een variëteit met heldergroene bladeren - Imperial Green.
AtoomEen compacte kamerplant met glanzend blad. Het ras heeft een hoog decoratief effect door de golvende vijflobbige bladvorm.
Stralend (radiatum)Het heeft middelgrote groene bladeren met een diepe golvende rand. Pretentieloze look, het groeit gemakkelijk en snel.

Fotogalerij: soorten philodendron met verschillende bladvormen

Hoe je thuis een microklimaat kunt creëren voor een bloementafel

FactorOptimale omstandigheden
PlaatsVerplaats de plant uit tocht en direct zonlicht. De dorpel van een raam op het zuiden zal niet werken.
VerlichtingPhilodendron geeft de voorkeur aan diffuus licht. Rassen met groene bladeren kunnen zelfs in halfschaduw voorkomen, maar dit is onaanvaardbaar voor bonte planten. In de schaduw strekt de plant zich uit, de bladeren krimpen en worden bleek. Klimmen en blozen philodendrons verdragen de afwezigheid van licht het beste.
TemperatuurDe plant verdraagt ​​de warmte niet goed. De optimale temperatuur in de zomer is niet hoger dan 25 ºС. De philodendron zal "koud weer" onder de 12-15 ºС niet overleven. De bloem reageert extreem negatief op plotselinge temperatuurveranderingen.
Lucht vochtigheidHet vochtgehalte van de plant dient hoog te worden gecreëerd, op het niveau van 85-90%. Sproei de philodendron in de hitte meerdere keren per dag extra in, veeg de bladeren af ​​met een vochtige, zachte doek. Elke 25-40 dagen is het handig om een ​​warme douche voor hem te regelen. Ook heeft de bloem in de winter extra vocht nodig - radiatoren drogen de lucht sterk. Koop een speciale luchtbevochtiger.
Ondersteuning van aanwezigheidJonge philodendrons kunnen zonder rekwisieten, maar volwassenen hebben er dringend behoefte aan. Dit wordt verzorgd door de natuur. Geef de voorkeur aan houten constructies of steunen gewikkeld in natuurlijke kokosvezel, en het beste van alles - holle buizen gevuld met veenmos. Metaal en kunststof zijn immers niet constant vochtig te houden.

Philodendron heeft absoluut een ondersteuning nodig - op deze manier bespaart u ruimte

Planten en verplanten

Een volwassen plant hoeft niet vaak opnieuw te worden geplant. Voer de procedure om de 3-4 jaar uit, als de pot al klein is. Verpot elk jaar jonge philodendrons (tot 5 jaar oud). Het overplanten van grote philodendrons is beladen met aanzienlijke problemen en soms helemaal niet haalbaar, dus u kunt uzelf beperken tot de jaarlijkse vervanging van de bovengrond.

De mogelijkheid om een ​​philodendron te verplanten, hangt rechtstreeks af van de grootte van de plant.

De enige geschikte tijd om te verplanten is de lente. Het is eenvoudig om erachter te komen of u de procedure dit jaar moet uitvoeren. Let op de bladeren. Als ze geleidelijk kleiner worden, betekent dit dat de plant verkrampt in de pot staat. De vorm van de nieuwe pot voor de philodendron moet hoog zijn en 5–8 cm groter in diameter dan de oude.. Op de bodem moet een drainagelaag met een dikte van minimaal 3-5 cm worden gelegd.

U moet geen pot "voor groei" nemen, in de hoop dat u de plant minder vaak hoeft te verplanten. In dit geval is het heel gemakkelijk om niet met water te rekenen.

De belangrijkste vereiste voor de bodem is lichtheid en ademend vermogen. Tegelijkertijd moet de grond voedzaam zijn. De beste optie is lichtzure of neutrale grond. Het is het beste om het substraat zelf voor te bereiden, met als basis speciaal ontworpen voor orchideeën. Voeg hieraan een glas grof rivierzand, droge turf en humus per liter toe.

Philodendrons groeien ook goed in hydrocultuur.

Andere bodemopties:

 • Zode grond, universele grond voor kamerplanten, humus, droog veen en rivierzand gemengd in gelijke verhoudingen. Voor elke 2 liter aarde wordt een glas tot kruimels geplette houtskool toegevoegd.
 • Graszoden, bladhumus, droog veen en zand in een verhouding van 3: 2: 1: 0,5.

Bedenk van tevoren welke ontwerpoptie u moet kiezen. Het interieur wordt prachtig versierd met een compositie die de natuurlijke habitat van deze planten reproduceert: philodendrons op een drager groeien bijzonder prachtig en dicht. Steunen kunnen zelf worden gekocht of gemaakt van een houten schacht, gewikkeld in een geschikt natuurlijk materiaal - stroken mos, kokosvezel (ook wel een washandje genoemd). Het voordeligste alternatief is een holle kunststof buis van gemiddelde diameter met geboorde gaten of een tot een buis gerold kunststof gaas, gevuld met aarde of veenmos. Op een dergelijke ondersteuning zullen de scheuten van de philodendron niet alleen worden gerepareerd, maar ook wortel schieten.

Wijnstokken zien er niet minder indrukwekkend uit in hangende potten. Om de bladeren een ononderbroken weelderige struik te laten vormen, knijpt u periodiek de toppen van de scheuten.

Als de kamer niet kan bogen op afmetingen, hang dan bloemen in potten aan het plafond

De transplantatieprocedure ziet er als volgt uit:

 1. Haal de philodendron uit de pot. Schud de aarde niet van de wortels. Het is heel gemakkelijk om ze te beschadigen, dan sterft de plant.
 2. Giet een laag aarde van ongeveer 5 cm dik in de pot met drainage.
 3. Plaats een aarden klomp die uit een oude pot is verwijderd op de grond en maak de steun er stevig naast vast.
 4. Vul de aarde bij. Hij mag de bovenrand van de pot niet 1-2 cm bereiken. Zorg ervoor dat de steun niet gekanteld is.
 5. Geef de plant royaal water.

Video: transplantatie van Philodendron

Noodzakelijke thuiszorg

Philodendron is relatief bescheiden. Er is geen uitgesproken rustperiode. Besteed de meeste aandacht aan water geven en voeren.

Water geven

Philodendron is erg hygrofiel. Vanaf het vroege voorjaar tot halverwege de herfst heeft de plant veel water nodig. In de winter wordt het gesneden. Gebruik water alleen op kamertemperatuur en voorgescheiden voor minimaal 6-8 uur. De ideale optie is regenwater of smeltwater. Water als het bodemoppervlak droogt. In de hitte wordt de plant bovendien 1-2 keer per dag besproeid. Houd de grond in de winter licht vochtig. Laat haar niet weglopen van de randen van de pot.

Topdressing

In de fase van intensieve groei (lente en zomer), eenmaal per 15-20 dagen, voeden met een oplossing van universele vloeibare meststoffen voor decoratieve bladplanten binnenshuis.Voor zeer grote exemplaren verdubbelt u het aantal voedingen. In de winter daarentegen is één keer per maand voldoende. Het gehalte aan stikstof, kalium en fosfor in meststoffen moet ongeveer gelijk zijn. Geschikt voor Kemira-Lux, Agricola, Master, Bona Forte, Floris, Orton Flower, Ideal. Als de plant naar uw mening overgroeid is, kies dan voor meststoffen met een minimum aan stikstof.

Volg strikt de door de fabrikant aanbevolen dosering. Overvoerde philodendron wordt geel, verdort, bladeren vallen eraf. U kunt overtollige mineralen verwijderen door de pot onder te dompelen in een bak met water. Laat de vloeistof uitlekken als de grond goed verzadigd is. Herhaal 2-3 keer.

Geef de nieuw getransplanteerde plant zes maanden niet te eten.

Voor philodendrons die in kassen of kassen worden gekweekt, voegt u midden in de zomer humus toe aan de grond met een snelheid van 1 liter voor elke 15 liter aarde in een pot.

Snoeien

Voor meer decorativiteit en "bossigheid", knijpt u ongeveer een kwart van de toppen van de scheuten die een lengte van ongeveer 50 cm hebben bereikt, waarna de plant intensiever begint te vertakken. Gebruik "stekken" als stekken. Het is ten strengste verboden luchtwortels door te snijden. Richt ze beter op de pot. Na verloop van tijd zullen ze de grond bereiken.

Problemen en oplossingen

Bloemisten, vooral beginners, worden vaak geconfronteerd met het feit dat de philodendron zijn decoratieve effect verliest. De reden zijn individuele zorgfouten.

Tabel: zorgfouten

SymptomenWaarschijnlijk oorzaak
De toppen van de bladeren worden bruin, krullen en drogen uitOnvoldoende hoge luchtvochtigheid.
Kleine transparante druppels op de toppen van de bladerenDe kameratmosfeer is te vochtig. Thuis is het probleem uiterst zeldzaam. Kortom, de "tranen" van philodendron kunnen worden waargenomen in kassen en kassen.
Bleke, bijna transparante, dunner wordende bladeren, vervaagde kleurGebrek aan zonlicht en warmte.
Dode bruine vlekken op de bladerenPhilodendron werd verschroeid door de zon. Verplaats de plant uit direct zonlicht.
Verval van scheuten bij de wortelsOvermatig vochtige grond en / of lage bodemtemperatuur.
Bladeren worden geel, "roest"Als de bladeren gelijkmatig en massaal geel worden, duidt dit op overmatig water geven en een lage kamertemperatuur. Wanneer de geelheid zich geleidelijk van de punt naar de basis verspreidt, is de reden een gebrek aan voeding.
De onderste bladeren vallen eraf, de stam is langwerpig, de internodiën zijn verlengdOnvoldoende verlichting. Als de bladeren geleidelijk afvallen en er geen andere symptomen worden waargenomen, is dit een natuurlijk proces. Massaal vallende bladeren - de plant is te heet.
De bladeren zijn vervormd, niet ontleedDe reden kan zijn lage temperatuur, onvoldoende luchtvochtigheid, gebrek aan licht en onvoldoende voeding.

Ziekten en plagen

Aroïden lijden praktisch niet aan ziekten. De reden is giftig celsap. Maar onder het ongedierte zijn er die het sap niet stopt.

Tabel: aroid ongedierte en controlemaatregelen

PlaagSymptomenPreventie- en controlemethoden
SchildKleine doffe bruine gezwellen op het oppervlak van bladeren en stengels.Veeg de plant af met een dik schuim van waszeep of groene potaszeep, en spoel hem na een half uur af met heet (45-50 ºС) water. Gebruik bij afwezigheid van een resultaat, strikt volgens de instructies van de fabrikant, de preparaten Aktara, Confidor, Tanrek, Iskra Zolotaya, Karbofos, Admiral, Mospilan. Om het probleem eindelijk het hoofd te bieden, heeft u minimaal 3 behandelingen nodig met een interval van 7-10 dagen. Spray niet alleen de plant zelf, maar ook de pot, tray. Het is raadzaam om de procedure buitenshuis uit te voeren.
TripsenTripsen zijn kleine insecten die eruit zien als kleine lichte stippen op de bladeren, die geleidelijk overgaan in grote grijsbruine vlekken.Verander de bovenste 8-10 cm aarde. Verwerk vervolgens met Aktara, Confidor, Fitoverm, Inta-Vir, Karbofos, Colorado. Het duurt 2-3 procedures. De frequentie hangt af van de kamertemperatuur (het heeft invloed op de frequentie van het leggen van eieren). Hoe warmer, hoe korter het interval (5 tot 15 dagen). Bereid een oplossing voor en strooi deze over de plant, aarde, pot, bak.
SpintmijtIn de internodiën en op de stengels van philodendrons verschijnen dunne draden, vergelijkbaar met spinnenwebben. Bladeren verdorren en vallen.Geef de philodendron een warme douche (temperatuur boven de 40 ° C). Eens per 3-4 weken is het ook nuttig voor profylaxe. Een dikke laag zeepsop die eerder op de bladeren en stengels is aangebracht, verhoogt de efficiëntie van de behandeling. Chemicaliën (acariciden) - Fitoverm, Apollo, Neoron, Actellik, Bi-58.
WolluisWitte klonten verschijnen op het oppervlak van de bladeren en eronder, vergelijkbaar met vuile watten.Pak zichtbare wormen op met je handen. Veeg de bloem af met een wattenschijfje dat is bevochtigd met ontsmettingsalcohol, aceton of kerosine. Giet er na 5-10 minuten heet water uit de douche overheen. Als er geen effect is, gebruik dan Aktara, Actellik, Karbofos, Confidor minstens 3 keer met tussenpozen van 6-8 dagen. Spray niet alleen de plant, maar ook de aarde.

Fotogalerij: aroid ongedierte

Video: hoe je de schede kunt bestrijden

Reproductiemethoden

Meestal wordt de philodendron in de lente vermeerderd door stekken of luchtlagen. Je kunt ook zaden kopen en laten ontkiemen. Het is onwaarschijnlijk dat u uw eigen zaden kunt krijgen, aangezien philodendrons praktisch niet thuis bloeien.

Wortelstekken en luchtlagen

De optimale tijd voor enten is de late lente of vroege zomer. Het is niet moeilijk om stekken van een philodendron te krijgen. Snijd de bovenkant van de scheut af met 3-4 bladeren of neem een ​​stuk van de stam met 2-3 internodiën. Gemiddeld is de snijlengte ongeveer 15 cm. Als er luchtwortels zijn, is dit een extra pluspunt.

Een geschikte stek moet bladeren en luchtwortels hebben

Wortelprocedure:

 1. Snijd de geselecteerde stekken af ​​met een scherp mes, bestrooi de plakjes met actieve kool in poedervorm en laat ze 3-4 uur in de open lucht staan.
 2. Vul kleine potten met droog turf en grof rivierzand in gelijke verhoudingen gemengd. Bevochtig de grond goed.
 3. Snijd de stekken ondiep (2-3 cm) in het substraat.
  Sommige tuinders raden aan om ze op de grond te verspreiden met groeiknoppen omhoog en lichtjes te besprenkelen met zand.
 4. Bedek de potten met plastic zakken, sluit ze goed af. U kunt ze vervangen door glazen potten van een geschikte maat. De optimale temperatuur voor stekken ligt rond de 30 ° C. Verlichting is ook belangrijk.
  Gebruik fluorescentielampen om sneller te rooten.
 5. Verwijder de kas om de 2 à 3 dagen gedurende 5 à 7 minuten om eventuele condensatie te verwijderen en op de grond te sproeien. Begin na een maand de luchttijd geleidelijk te verlengen. Verwijder de hoes na 4-5 weken.
 6. Nadat er 2-3 nieuwe bladeren zijn verschenen, plant u de philodendrons over in grotere potten en verzorgt u ze alsof het volwassen planten zijn.

Reproductie van klimmende philodendrons door luchtlagen wordt uitgevoerd volgens een soortgelijk schema, met het enige verschil dat u geen deel van de stengel met luchtwortels hoeft af te snijden, het volstaat om het aan het oppervlak van een nat veen te bevestigen substraat in een pot, met behulp van een haarspeld of licht graven​Na verloop van tijd, wanneer de stekken wortel schieten, hoeft u deze alleen maar af te snijden van de moederplant.

Een blad rooten zonder luchtwortels en groeipunten zal niet werken.

Zaden ontkiemen

Philodendron-zaden worden in winkels verkocht, de fabrikant geeft hun hoge kiemkracht aan - ongeveer 80%.

Plantproces:

 1. Week de zaden een dag in een groeistimulerende oplossing (Epin, HB-101, kaliumhumaat).
 2. Bereid containers voor. Vul ze met gesteriliseerd zand, maak de grond goed vochtig. Egaliseer de grond.
 3. Verspreid de zaden over het oppervlak van de grond, strooi het substraat.
 4. Bedek de kas met plasticfolie of glas en houd warm.
  De optimale temperatuur is 28–32 ºС. Hoge luchtvochtigheid en fel licht zijn ook belangrijk.
 5. Lucht de aanplant dagelijks 2-3 minuten. Laat de aarde niet uitdrogen.
 6. De eerste scheuten in optimale omstandigheden zijn binnen 1,5 à 2 maanden te verwachten. Wen de planten voortaan aan de omgeving door de openingstijd van de container te verlengen.
 7. Als er twee echte bladeren verschijnen, duikt u de zaailingen in aparte containers. Na nog een jaar de planten opnieuw verpotten en zoals gewoonlijk verzorgen.
  Bladeren met de karakteristieke vorm van de variëteit verschijnen pas na 2 à 2,5 jaar.

Zaailingen worden getransplanteerd als ze twee echte bladeren hebben.

Getuigenissen

De inhoud van de philodendron is pretentieloos, maar vereist helderdere verlichting. Het is niet veeleisend voor luchtvochtigheid, maar grote, volwaardige bladeren ontwikkelen zich alleen in kasomstandigheden. De temperatuur is wenselijk minimaal 20 ° C, de watergift is matig. Het groeit vrij snel onder gunstige omstandigheden.

Kwallenhttp://forum-flower.ru/showthread.php?t=759

Mijn philodendrons hebben, net als andere Aroids, geen strikt uitgesproken rustperiode. Is dit niet het geval, dan heeft de plant simpelweg niet genoeg zon.

Bosskahttp://forum.bestflowers.ru/t/filodendron-philodendron.1057/

Het is niet nodig om de philodendron in de directe zon te plaatsen. Hij houdt gewoon van een zeer hoge luchtvochtigheid. En houdt niet van grote potten. Philodendron houdt van gelijkmatig vochtige grond en verdraagt ​​geen stilstaand water. De plant heeft het hele jaar door een hoge luchtvochtigheid nodig. Dit kan worden bereikt door een bak met water in de buurt van de pot te plaatsen en deze eens in de twee weken met kleine druppels te besprenkelen.

Morelahttp://forum.bestflowers.ru/t/filodendron-philodendron.1057/

De variëteit Red Emerald philodendron komt het dichtst bij de wilde vorm. Het onderscheidt zich door een kleinere afstand van internodiën en een meer expressieve kleur. Groeit snel, gemakkelijk vermeerderd door stekken van de stengel.

Yuliahttp://www.floralworld.ru/forum/index.php?topic=1263.0

Er zijn geen problemen met philodendrons, ik gebruikte een luchtbevochtiger in de winter, toen het warm was in het appartement. Iedereen groeit in een kamer met een raam op het noorden. Het belangrijkste is om ze in een goed, licht aards mengsel te planten, veenmos of schors toe te voegen en ze niet te gieten. Het is beter om uit te drogen dan over te lopen.

Leahhttp://www.floralworld.ru/forum/index.php?topic=1263.0

Ik hou heel veel van philodendrons! Helemaal pretentieloos, een ideale plant voor mijn noordelijke ramen.

Katerinkahttp://irk-florist.ru/index.php?topic=2431.0

Video: zorgen voor een philodendron

Philodendrons worden thuis gekweekt vanwege het decoratieve effect van de bladeren. Elke soort heeft zijn eigen vorm en kleur van de bladplaat. De populariteit van de plant bij bloemenkwekers is te danken aan de bescheidenheid, het ontbreken van een rustperiode en gerelateerde veranderingen in de zorgprocedure, evenals het feit dat het niet moeilijk is om optimale omstandigheden voor deze bloem te creëren, zelfs in een stadsappartement .


 • Giet aarde in een bloempot, bevochtig het en plant een kaki zaadje op een diepte van een centimeter.
 • Dek dit alles af met huishoudfolie en leg de batterij erop.
 • Om ervoor te zorgen dat de aarde geen gebrek aan vocht ervaart, moet u regelmatig water toevoegen. En als je een spruit ziet, moet de film veilig worden verwijderd.
 • Als er een bot op de wervelkolom achterblijft, moet u dit verwijderen. Maar voordat u dit doet, moet het worden geweekt en gestoomd.
 • Verzorg de plant vervolgens zoals gewoonlijk, denk eraan om de persimmon in een geschiktere potmaat te verplanten.
 • Als het buiten warm weer is, neem de persimmon dan om op het balkon of de tuin te groeien.
 • Om te voorkomen dat de bladeren verbranden, moet u de plant in de vroege dagen schaduw geven. Je moet de boom twee keer per maand voeren.
 • Om de vruchten goed te laten drogen, mag er geen overtollig vocht in de grond zitten.
 • Vorm de kroon in de eerste levensjaren van de boom. Als de periode van actieve groei in de zomer was, kan de pot in de herfst in de kelder worden neergelaten. Dit kun je het beste eind oktober doen.
 • Als mulch zal zaagsel het doen, dat periodiek met bezonken water moet worden besproeid. En al vanaf de lente is het nodig om de boom goed water te geven.
 • Voor vertakking op het niveau van een halve meter moet de boom worden geknepen. De persimmon zou de komende twee jaar in de kas moeten groeien. Hij bereikt een hoogte van anderhalve meter, maar begint na twee jaar ook vruchten af ​​te werpen. Maar als u in Rusland woont, is het beter om de variëteit "Rossiyanka" te kopen, aangezien deze specifieke soort kan overleven in barre natuurlijke omstandigheden. Plant het als een normale zaailing. Probeer hierbij de persimmon op een zonnige plaats te planten.
 • Zorg ervoor dat de boom zoveel mogelijk tegen de wind wordt beschermd. Maar grondwater mag niet te dicht bij het aardoppervlak liggen. Je kunt humus als meststof gebruiken.
 • Om te voorkomen dat een jonge boom in de winter bevriest, moet deze aan het einde van de herfst goed worden afgedekt.

Door deze eenvoudige regels te volgen, kun je thuis zonder veel moeite heerlijke dadelpruimen kweken.


Wanneer is teelt mogelijk?

Als u een roos uit een mooi boeket wilt halen, moet u weten dat dit idee alleen kan worden gerealiseerd als u bloemen van "binnenlandse productie" krijgt aangeboden. Probeer niet te experimenteren met Hollandse rozen, verspil geen tijd en energie aan een aanvankelijk onmogelijke taak.

Vreemde exemplaren kunnen niet worden gereproduceerd. Om langdurig transport te overleven, worden ze blootgesteld aan verschillende chemische trucs met behulp waarvan professionele telers hun uiterlijk lang behouden.

Hoe te begrijpen wat voor soort rozen er in een boeket zitten - binnenlands of geïmporteerd? Als je ze zelf hebt gekocht, zou je de verkoper alles in detail kunnen vragen, maar hoe zit het met het cadeau? Dit kun je achterhalen door de planten in de vaas goed te observeren. Binnenlandse bloemen kunnen tegen het einde van de eerste dag dat ze in het water staan, beginnen te vervagen.

Het volgende experiment is uitgevoerd door journalisten. Ze kochten twee exemplaren - een prachtige Nederlandse roos op een hoge stengel met een enorme knop van rijke rode kleur en onze roos - kleiner en zonder al te heldere bloembladen. De eerste twee dagen veranderden de bloemen niet visueel, maar toen werd duidelijk dat de lokale bloem niet lang meer te leven had.

De Hollandse roos leefde vanaf het begin niet meer. Zijn schoonheid werd behouden met behulp van speciale chemicaliën, zodat het lang in een boeket blijft en niet vervaagt. Een stengel van zo'n plant zal nooit wortels geven en een struik ervan zal nooit kunnen groeien.


Plagen en ziekten

Als de klimmende philodendron goed wordt verzorgd, is aan alle vereisten voldaan, dan zullen schadelijke insecten hem niet aanvallen. Maar in principe zijn er meerdere vijanden voor dit type plant. Het gevaarlijkste is de schede. Het is gevaarlijk omdat het in de eerste intervallen wanneer het verschijnt, helemaal niet zichtbaar is, het is zo karig. Maar nestelend op de bladeren van de plant begint het schaalinsect het sap te zuigen, waardoor de cultuur opdroogt, de bladeren verdorren en uiteindelijk sterft de plant gewoon. Spintmijten en trips zijn andere vervelende vijanden die ook grote schade aanrichten aan de plant.

Er moet aan worden herinnerd dat het beklimmen van philodendron behoorlijk gevaarlijk kan zijn voor de menselijke gezondheid. Het sap dat ze produceren, kan een zeer slecht effect hebben op het slijmvlies en alleen op de huid. Om allerlei soorten letsel te voorkomen, moet u voorzorgsmaatregelen nemen. Zorg ervoor dat u handschoenen draagt ​​bij het verzorgen van een klimmende philodendron, zodat het sap niet op de onbedekte huid terechtkomt. Het hulpmiddel dat wordt gebruikt om voor de cultuur te zorgen, moet grondig worden gewassen, evenals de handen, ondanks het feit dat ze handschoenen droegen. Als er kinderen in huis zijn, mogen ze in geen geval de plant aanraken. Dieren moeten ook uit de buurt van de philodendron worden gehouden, omdat het moeilijkste om ze uit te leggen is dat dit gevaarlijk is.


1 Regels voor de verzorging van Kalanchoë

Kalanchoë kweken is meestal niet moeilijk. Deze kamerplant is vrij eenvoudig, thuis verzorgen is elementair en eenvoudig. Maar om het oog lang te plezieren met weelderige bloei, jonge scheuten en bladeren vol genezend sap, moet je bepaalde regels kennen die betrekking hebben op het planten, verzorgen en voortplanten.

Kalanchoë wordt dus in elke geschikte bloempot geplant met geëxpandeerde kleidrainage in een met zand bestrooid grond, arm aan organisch materiaal.De pot met een jonge plant moet op een goed verlichte plaats staan ​​- op een vensterbank, of op een balkon of loggia.

Geef het water nadat het bovenste aarden coma is opgedroogd, met water van kamertemperatuur dat in een pot is neergedaald. Het is belangrijk om de plant niet te laten overstromen - de pallet moet droog blijven.

Anders is er een grote kans op verval van de wortels, evenals bladeren en stengels, als er water op komt. Om dezelfde reden wordt het niet aanbevolen om Kalanchoë te sproeien. Dit komt door het feit dat deze kamerbloem speciale weefsels heeft die zijn ontworpen voor de ophoping van vocht, die deze verbruikt bij onvoldoende water geven. Waar asperges en vele andere sierplanten niet op kunnen bogen. Met een overvloed aan water, begint de Kalanchoë pijn te doen, dus ondervulling heeft de voorkeur.

De optimale temperatuur die wordt aanbevolen voor deze bloem van eigen bodem is 19 graden met regelmatige ventilatie van de kamer waarin ze groeit. De zorg voor Kalanchoë omvat ook de jaarlijkse voeding. Hiervoor worden speciale sappige meststoffen gebruikt. Buiten het schema kun je een zieke of verzwakte plant ermee voeden. Het is het beste om dit in het zomerseizoen te doen, in extreme gevallen - in de herfst of lente. Het voeren van vetplanten in het winterseizoen wordt niet aanbevolen.

Videoplot over hoe u op de juiste manier kunt zorgen

Het afsnijden van hoge stelen helpt om de plant thuis een mooie vorm te geven. Maar dit moet in de zomer aan het einde van de bloei worden gedaan. Bovendien is het aan te raden om de stelen zo laag mogelijk af te snijden. Dit voorkomt dat ze in verval raken. Bovendien moeten alle eigenaren weten hoe ze een Kalanchoë moeten knijpen - wat ook een belangrijke stap is in de verzorging ervan.


10 soorten groen om op het balkon te laten groeien: huistuin

Home / Tips & Ideeën / Tuin en perceel / 10 soorten balkongreens: huistuin

Aina Zat, 25 april 2020 07:19:21 +0300

Dus je wilt naar het balkon gaan en verse geurige groenten plukken voor het avondeten, zorgvuldig met je eigen handen gekweekt zonder schadelijke chemicaliën. Nou ja, of in ieder geval vanaf de vensterbank (als er geen balkon is). Thuis groen telen is een prettige en nuttige bezigheid die alleen maar moeilijk lijkt (in het tweede jaar van het tuinieren in een appartement voel je je al een professional). Ter attentie - 10 soorten groenten voor thuiskweek.

Hoe uien op een vensterbank groeien

Niets is makkelijker dan thuis groene uien telen. Uien hebben geen speciale zorg nodig, groeien snel, zijn gezond en gemakkelijk te kweken. De meest populaire manier om ruimte in een appartement te besparen, is het telen van uien in een plastic fles van vijf liter (we maken gaten, vullen ze met aarde en planten de voorgeweekte plantuien). Ui houdt van vochtige grond en temperaturen van 18-20 graden.